úvodní stránka - o pečení - Co budete potřebovat na pečení - Modelovací a potahovací hmoty

Modelovací a potahovací hmoty

Potahovací a modelovací hmoty. Na trhu máme velký výběr. Hmoty jsou nejen bílé, ale i různě barevné, které už jsou k dostání bez pracného obarvování. Mám vyzkoušeno pár hmot, které se mě osvědčili. 

 

Potahovací hmotu si můžete zakoupit v různých eshopech, ale můžete si ji i vyrobit doma. Než jsem začala hmotu nakupovat, tak jsem si ji doma vyráběla. Dostupné recepty jsou na různých blocích a stránkách. Nejvíc informací jsem čerpala ze stránek Dortomanie, která bohužel musela být zrušena. 

 

Moje oblíbené eshopy jsou vsenadorty.cz a dortisimo, na které můžu dát doporučení za rychlé vyřízení objednávek, korektní přístup a velký výběr zboží.Nakupovala jsem i v jiných shopech, ale nakupuji tam, kde získám nejvíc surovin za jedno poštovné. Každý shop má jiný sortiment a nevyplatí se moc nakupovat z vícero shopů, pak co by jste ušetřili za nákup surovin, zaplatíte to na poštovném. Kdo má možnost nakupovat v kamenných obchodech je to výhodou. Nejlépe je si to vybrat očima a osahat si to.

 

Pod všechny potahovací hmoty nepatří žádné krémy obsahující vodu, smetanu, tvaroh atd. Nejdůležitější je dodržet poměr másla a ostatních surovin co do krému pod potahovku dáte.

 

Krémy co jdou pod potahovací hmotu jsou:

 

máslový krém

máslový krém nastavený kaší či poudinkem

ganache krém

bílokovo-máslový krém nebo-li swiss merinque

 

Rady:

 

  • Hmota se musí vždy dobře propracovat.
  • Každá hmota osychá na vzduchu, proto ji musíme mít dobře zabalenou, pokud s ní právě nepracujeme.
  • Nevystavujte ji slunci a přílišnému teplu.
  • Výtvory z ní vyrobené nepatří do lednice. Vždy je nechejte na vzduchu uschnout a zakryjte ji jen ubrouskem nebo igelitem před prachem. Můžete je uskladnit v nějaké uzavíratelné dóze.
  • S hmotou při potahování musíte rychle pracovat, neboť usychá a může vám popraskat.
  • Hmotu můžete barvit různými barvami nebo na hmotu můžete jakkoliv malovat.
  • Pokud máte pod potahovkou špatný podklad, může vám téci.
  • Při rozvalování si pod hmotu posypávám jen malinko posypkovým cukrem. Zakoupeno v eshopech.
  • Někdy si ruce namažu omegou, aby se mi hmota příliš nelepila. Někdy se tak stane.
  • Po potažení hmotu uhlazujete od vrchu do stran a následně po bocích. Nejprve lehce rukou a pak vyžehlujete speciální žehlíčkou.
  • Aby se vám dole neudělaly sklady hmoty, musíte hmotu neustále rovnat. Je to taková technika. Vidět jí můžete na různých videí na youtube.

Potahovací a modelovací hmoty doma vyrobené

 

Falešný marcipán - mléčná hmota

 

Nejčastěji se používá falešný marcipán nebo-li mléčná hmota vyrobená ze sušeného mléka, cukru a glukozy nebo sirupu. Tato hmota lze vyrobit z různých surovin. Když jsem jí dělala poprvé v roce 2000 moc si to už přesněji nepamatuji. Internet jsem ještě neměla. Suroviny na ní byli, cukr moučka, sušené mléko a bílek. Moc dobře to popsané nebylo. Hmota se drolila a nešla moc spojit. Postupně jsem se dopátrala, jak se vůbec vyrábí a jak se z hmotou pracuje. Dnešní domácí dortařky si jí vyrábějí doma. Dobře chutná. Jen tedy se sní musí naučit pracovat a správně použít konzistenci surovin. Nejvíc se jí podobá kupovaná hmota pod názvem Montana. Chuťově mi připomíná sunar :-). Pokud dáte kukuřičný sirup je hmota bezlepková.

 

Domácí hmota s marshmallow bonbonů

 

Tato hmota se vyrábí z pěnových bonbónů, cukru a dalších surovin. Hmota je bezlepková neboť v nich není obsaženo nic pšeničného. Hmota je kvůli bonbónům taková gumovitá a příliš sladká.

 

Hmota ze želatiny 


Tato hmota je také hodně sladká a před zpracováním se musí vždy dobře propracovat. Moc elastická není pokud jí dobře nerozpracujete.

 

Hmoty vyrobené z čokolády

 

Tady je nutné mít dobrou čokoládu a správně s ní umět zacházet. Čokoláda se rozpouští při různých teplotách a může také vylučovat tuky.

 

Existuje velký výběr modelovací čokolády. Lze zakoupit ve specializovaných e-shopech.

 

Potahovací a modelovací hmoty kupované

 

Smartflex velvet

 

Tato hmota je bílá a používá se na potahování a modelování. Její konzistence po rozpracování je měkká a někdy lepkavá. Já jsem jí používala ze začátku, ale při rozpracování se často při rozvalování dělali bubliny a při modelaci hodně sesedala. Někdy byli i v hmotě kousky tvrdé hmoty. Není to chyba špatného uskladnění, ale chyba už je ve výrobě. Pokud máte doklad o zakoupení je nutné hmotu i když z ní bylo odebráno reklamovat. Také hodně slýchávám od ostatních, že s touto hmotou už nejsou spokojeni. Byla na trhu velmi dobrá, ale neovlivníme výrobce jakou hmotu vyrobí. Smartflex velvet má různé příchutě. Já vyzkoušela jen mandli. Hmota je bezlepková.

 

Smartfelx velvet flower 


Je stejná jako velvet a jsou jí různé příchutě. Jen tady ta je převážně na modelaci.

 

Mecflex mandle

 

Tato hmota je novinka na trhu a dá se koupit jen v některých obchodech. Až se dostane do podvědomí, už jí budou nabízet všude. Je bílá a chuťově a konzistencí se podobá jako smartflex. Pracuje se s ní obdobně. Zatím při rozvalování a potahování se nedělají tak často bubliny. Hmota je bezlepková.

 

Montana

 

Je nažloutlé barvy a podobá se chuti i barvě jako hmota falešný marcipán.

 

Marcipán


Marcipán pravý je více druhů 1:1, 1:2, 1:3 a 1:4. Většinou si kupuji 1:3. Z marcipánem se mi moc dobře nepracuje. Musí se dobře propracovat. Lepí trošku a při potahování musíte pracovat rychle, protože praská a trhá se. Musí se člověk s ní naučit pracovat. Dobře se probarvuje. Chutná po oříškách. Hmota je bezlepková. 

 

Všechny hmoty nemám vyzkoušené a tudíž o nich nepíši. Jsou i hmoty na kytičky jako jen gum pasta a fondant Wilton. Dále na postavičky může být hmota saracino, ale tyto hmoty nejsou k jidlu chutné. Jedlé ano, ale nepoživatelné co do chuti. Každou hmotu se snažím ochutnat, abych věděla jakou to má příchuť.

 

CMC - Tylo powder

 

Tento prášek se přidává do hmoty za účelem pevnější hmoty při modelování. Když přidáte trošku prášku, hmota se zpevní a při modelaci bude lépe držet tvar. Nebude vám hmota sesedat.

 

dort potaženi