Pečící formy

Pečící formy na dorty jsou různé velikosti a všelijaké druhy. Nemám je všechny nafoceny, ale je jich opravdu hodně :-). Jsem takový sběratel :-).

 

Pečící formy rozlišujeme na formy se dnem, bez dna (ráfky), 3D formy a nebo silikonové formy. Pečící formy jsou kulaté, čtvercové, obdélníkové, oválné, srdce a různé motivy. Jsou výrobci forem, kteří jsou vám schopni na míru a váš požadavek udělat jakýkoliv tvar formy, o který si řeknete.

 

Pečící formy rozlišujeme na:


Dortové formy se dnem
můžeme vymazávat máslem, sádlem, olejem a musíme je pak vysypat polohrubou nebo hrubou moukou. Někdo vysypává strouhankou či kokosem. 

 

forma

 

Já formy nevymazávám, jen na dno vystřihnu požadovaný tvar pečícího papíru viz.obr. Korpus jde i tak pěkně vyklopit, pokud lehce obříznu nožem podél formy. Tak korpus oddělím od formy. Položím na formu pečící papír s podložkou nebo mřížkovanou podložku a korpus opatrně obrátím a vyklopím. Nechám do druhého dne vychladit.

 

Dortové formy ráfky - formy bez dna. Tyto formy jsou také různé velikosti a pokud chceme do nich nalít těsto na dortový korpus, musíme upevnit na dno výztuhu. Výztuhu si dělám tak, že si ráfek položím na pečící papír. Tužkou si obkreslím tvar formy a počítám ješě tak 5 cm na přeložení papíru do vrchu. Vystřihnu a teď přišel čas, kdy musím papír přehýbat do vrchu kolem ráfku. Udělat mu dno. Já to ještě jistím alobalem. Nejlépe je, když pak formu položíte na plech a už s formou nehýbete, pokud v něm máte už těsto. Pokud máte to těsto pevné, tak lze péct korpus bez plechu s výztuhou, jen tak na mřížce v troubě. Jde o cvik a zručnost se to naučit a vychytat si ty detaily co a jak. Pokud máte doma opravdu rovný plech (což při častem pečení už rovný není) můžete na něj dát pečící papír a jen tak ráfek pložit a těstem vylít. Preferuji raději si udělat výztuhu dna.

 

 

Tuto formu také nevymazávám a nevysypávám moukou. Ale pokud chcete mít jistotu, tak ráfek vymažete máslem, olejem či sádlem a vysypete hrubou nebo polohrubou moukou. Pak přiložíte výztuhu z pečícího papíru a případně i alobalu. Po upečení a částečném vychladnutí uděláme to samé jako u formy se dnem, že lehce nožem objedu korpus, aby se dobře dostal z formy.

 

Ráfek je ideální na nepečené dorty. Ráfek si vymažete máslem a vysypete cukr moučkou. Nebo jestli máte folii na semifreda, tak můžete do formy dát tu folii. Pro lepší sundávání toho ráfku z dortu. Vyložíte formu korpusem, krémem a můžete zalít želatinou. Pak po vychladnutí ráfek vysunete.

 

3D dortové formy na pečení. Tyto formy doma nemám. 3D dorty skládám z jednotlivých odřezků korpusů. Pokud doma takovou formu vlastníte. Je to jednoduché. Vymažete a vysypete hrubou nebo polohrubou moukou. Tak jako u formy se dnem. 

 

Silikonové formy - s těmi zkušenost mám jen jednu, že jsem tam dala těsto a pak to nešlo vyklopit :-). Řekla bych, že také vymazat a vysypat, aby šel korpus vyndat ven. Ale prodejci říkají, že stačí nalít a jde to pěkně vyklopit :-). 

 

Rady:

  • pečící formy se dnem vyložíte jen pečícím papírem
  • pečící formy bez dna a jiné vymažeme a vysypeme moukou
  • korpus po vytažení necháme chvilku chladit a pak přejedeme nožem a korpus vyklopíme na pečící papír či mřížkovanou podložku
  • formy umývám jarem a nenechávám v něm dlouho vodu, jinak to má tendenci rezavět po určité době používání
  • pokud vám nejde dort vyklopit, musíte na něj položit utěrku namočenou ve studené vodě a tak dlouho to chladit, až se korpus pustí. Opakované namáčím utěrky do studené vody.
  • pokud chcete vyšší korpus, já si do formy po obvodu dávám pečící papír vyšší než je samotná forma.

 

dortové formy