úvodní stránka - o pečení - Foto postup - Jak upéct dort

Jak upéct dort

Jak upéct doma korpus na dort? Pro někoho snadná záležitost a pro někoho trošku tvrdší oříšek. Než jsem se dopracovala tam, kde teď jsem uběhlo spousty let, spoustu nepodařených korpusů a nespočet přečtených řádků v knihách a na internetu.

 

Každý máme ten svůj osvědčený recept. Já jich vyzkoušela více a sedí mi jen už ten jeden. Nenajdete tady přesný recept na korpus, každý si najde ten svůj. Já jen dám vodítko, jak korpus upéct, naplnit a potáhnout. 

 

Suroviny

  • vejce
  • cukr krupice (krystal)
  • olej
  • vodu (může i nemusí být)
  • mouka
  • prášek do pečiva
  • špetka soli

Než začnu, zapnu si troubu na 160°-170°C horní i spodní pečení. Vejce si předem vytáhnete a necháte chvilku stát. Oddělíte si žloutky od bílků. Mouku si vždy musíte přesít. Můžete na dortový korpus použít polohrubou, hladkou nebo půl na půl polohrubou s hladkou mouku. Co vám uvádí daný recept. Olej je na zvláčnění těsta. Vodu do bílků můžete i nemusíte použít. Voda se do bílků dává studená a pokud jí tam dáte, tím se nadstavý bílka. Pokud třeba máte hladkou mouku, ta více hustí a lépe se vám pak těsto bude rozmíchávat. Polohrubá mouka je více sypká. Sůl se dává do bílků pro lepší našlehání. 

 

V čisté míse máte bílky se solí, šleháte do polotuha. Já to už poznám. Přešlehané bílky vám těsto nenazvednou. Asi tak v půlce šlehání přidáváte postupně cukr. Až máte hotovo, zašleháváte na menší výkon po jednom žloutky. Přidáte rum (pokud chcete) a olej. Prošleháte krátce a rychle. Odstavíte mimo robot. Ručně už zašleháte mouku s kypřidlem. Pokud by jste šlehali nebo míchali agresivně, mohli by jste narušit vzduch z bílků, který jste si tak pracně našlehali. 

 

suroviny na korpus

 

Forma tu si určíte podle velikosti a motivu dortu. Každou formu si vyložíte pečícím papírem. Formy se můžou i vymazat a vysypat moukou. Pro mě je tento způsob nejlepší s pečícím papírem.

 

Naplníte formu těstem, asi tak zhruba 2cm od horního okraje.

Korpus pečete na 160°C cca 40-60 min. Podle velikosti a druhu těsta. A podle vaší trouby. Každá trouba peče jinak.

 

Upečený korpus poznáte tak, že zapíchnete špejli dovnitř a pokud je suchá je hotovo. Do 30 min troubu neotvíráte, jinak vám těsto spadne a už se nezvedne. S formou před upečením a po upečení netřískáte. Těsto může spadnout nebo se už v troubě nezvedne. Po upečení necháte chladit na mřížce nebo překlopíte na pečící papír. 

 

pečení korpusu

 

Mám doma dva velké a dlouhé pilkové nože na rozkrojení korpusů. Vždy si párátky označím kolik budu mít asi plátů. První tah je ten, že zaříznu do korpusu a objíždím kolem dokola asi tak 2cm zářez. Druhým tahem už zařezávám více do středu a snažím se řezat rovně. Pokud by jste chtěli rozřezat korpus jedním tahem a rovně myslím, že by se to asi nezdařilo. 

Pláty si rozložím na stole, tak jak mi jdou za sebou, poté je zas budu skládat na sebe za sebou, jak jste je rozřízli.  

 

korpus

 

Nachystáte si náplně. Dobrý je mít 2 pytlíky, kterými budete zdobit. Jeden použijete na máslový mantinel okolo korpusu a druhý na náplň dovnitř. Nejdříve si navlhčíte šťávou korpus, namažete marmeládou a uděláte máslový mantinel. Doprostřed nastříkáte náplň a pokladete ovocem.

Na své dorty můžete používat jakýkoliv krém, jen pokud budete dorty potahovat pod potahovku nepatří šlehačkové krémy, ale jen máslový nastavený pudinkem nebo kaší s mouky. Musí obsahovat větší podíl másla.

 

plnění korpusu

 

Takto máte všechny patra naplněny a dáte poslední plát. Necháte korpus vychladit v lednici. 

 

naplněný korpus

 

Vyberete si vhodnou podložku, na který dort poté přenesete. Můžete plnit dort hned na podložce pokud ho nechcete přenášet. 

 

podložka

 

Potahování korpusu

 

Dort je dostatečně vychlazen a obmažete ho. Snažíte se mít horní díl rovný. 

Vybrali jste si potahovou hmotu, kterou budete chtít dort potáhnout. Vál si lehce posypu škrobovou moučkou nebo posypovým cukrem (dá se koupit v eshopu). Pořádně propracuji hmotu a začnu vyvalovat. Pokud máte hmotu příliš tuhou lehce ji v igelitu nahřejete v MW.

Pokud máte kulatý korpus hmotou dokola při vyvalování otáčíte, aby jste vyváleli kruh. Hmotu vyválíte stejnoměrně na 3-5 mm, aby se vám netrhala. Hmota musí být větší jak samotný dort, protože musíte počítat i boky. Metrem si změříte jednu stranu + horní stranu + druhou stranu. Přiměříte k vyválenému plátu a ještě, aby bylo něco navíc. Hladítkem ještě hmotu vyhladíte a přenesete na dort. Pokud se vám dělají na hmotě bubliny je to z toho důvodu, že jste tam zanesli příliš vzduchu. Stačí malinká jehla a propíchat to.

 

potažení korpusu

 

Začnete uhlazovat buď hladítkem nebo rukama. Pozor na záseky nehtů nebo potrhání potahovky. Hmotu uhlazujete napovrchu krouživým pohybem a postupně přecházíte na stranu na boky. Tzv. hladíte dort. Musíte i hmotu trošku odspodu nadzvedávat, aby se nekrčila. Až máte celý dort pěkně uhlazen, nožem odřežete zbytek hmoty. Pokud ji máte čistou můžete ji použít na ozdoby případně na jiný dort, třeba na jiné ozdoby.

 

 

Dortu uděláte na spodu nějaký ozdobný lem. Fantazie meze nekladou a je už na vás, jak si dort ozdobíte. 

 

potazeny korpus

Jak upéct dort
Realistické hvězdné neba na strop