úvodní stránka - o pečení - Foto postup - Postup kniha

Postup kniha

Postup na dort kniha bez originální formy. 

 

Příprava

 

  • podložka 30x40cm
  • forma 25x25cm nebo klidně i formu o obdélníkovou cca 25x35cm
  • plánek na papíru jak velkou knihu chci
  • dlouhý zubatý nůž 
  • korpus, krém a potahovací hmotu

Postup

 

Nachystáme si podložku. Mě se větší jak 30x40 cm nevleze do lednice a je to největší rozměr. Dort knihu budeme dělat o něco menší než je podložka a cca z každé strany o 1,5 cm zhruba, proto ten nákres.

 

postup kniha

 

Upečeme si 2x korpus z formy. Pokud máme formu obdélník požadované velikosti, tak si upečeme jen jeden korpus, musí být vysoký a alespoň 2x budeme prořezávat. Také budeme potřebovat trošku punčoviny, takže když nám dort udělá hrbol nevadí zbytečky použijeme na dodělání knihy.

 

Ořechový korpus forma 25x25cm.

 

korpus ořechový

 

Poskládáme oba korpusy vedle sebe.

 

postup kniha

 

na ně položíme ten nákres a z každé strany uříznu kus na požadovanou délku, to použijeme na dodělávky nahoře na knize a punčovinu.

 

postup kniha

 

Mám dlouhý zubatý nůž, kterým pak budeme korpus prokrajovat. Na boku korpusu nám zůstaly odřezky z každé strany. (na fotce ve zmenšeném tvaru)

 

postup kniha

 

uřezáno podle nákresu

 

postup kniha

 

Párátky si vyznačím kde budu asi přibližně řezat a kolik budu mít plátů. Řežeme ostrým zubatým dlouhým nožem. 

 

kniha

 

Dort můžeme plnit buď každou stranu jiným krémem. Nebo střídat krémy po patrách. Můžete také upéct každý korpus jiné chutě. 

 

kniha

 

Na horní a to poslední vrstvu poskládáme odřezky z korpusu. Na levé straně obr.jsem si jen tak poskládala jak to bude vypadat. A na pravé straně obr. už je to promazané. 

 

kniha

 

Uděláme si punčovinu. Rozdrobíme korpsu na jemno, přidáme trošku krému nejlépe máslového a marmelády. Uděláme hladkou kaši. Tu rozetřeme doprostřed a nahoře. Vytvarujeme do požadovaného tvaru.

 

punčovina

 

Korpus můžeme nechat vychladit nebo rovnou potřeme celý máslovým krémem a necháme vychladit do druhého dne nebo alespoň 3 a více hodin. Na dobře vychlazený korpus se nám bude i dobře nanášet potahová hmota.

 

dort kniha

 

Toto je finální dort knihy. Můžeme teď zdobit jen krémem a ovocem nebo potahovat. Spotřeba hmoty na tak velký dort bude asi kolem 1100g. Já měla hmotu 1800g, aby se mi dobře vyvalovala. Mléčná hmota základní recept zhurba 2,5-3x. Vždy potahování dortu musíme počítat s větším množstvím potahové hmoty, aby se dobře vyvalovala. Já si musela vyválet plát o rozměru 54x38cm. Potáhneme dort a zbytek odřežeme. To můžeme použít na modelaci horních dvou listů a dalších ozdob.

 

Ovocná kniha, potažená kniha s Einsteinem, potažená kniha na křtiny.

 

postup na knihu