PavlavTroubě.cz

Glukóza

Domácí hustá glukóza, která se může používat do modelovacích a potahovacích hmot. Původní recept byl z dortománie.

Suroviny

  • 400g krystalového cukru,
  • 200g vody,
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

Smícháme cukr, kyselinu citronovou a vodu a VELMI POMALU zahříváme, nesmí se to vařit. Na elektrickém sporáku vaříme tak na dvojku, necháme na plotně asi hodinu a občas promícháme – podle zkušenosti mícháme častěji, potom je krásně světlá, ale NEVAŘIT! Kyselina působením doby a tepla rozštěpí cukr na čistou glukózu. Tato glukóza je čirá, má hustotu tekutého medu, když vychladne, ještě trošku zhoustne. Uchováváme v uzavřené sklenici při pokojové teplotě. Pokud by se delším skladováním utvořily na dně krystaly, opatrně rozpustíme v mikrovlnce. Jenom doporučuji na konci vaření glukózy po vypnutí vmíchat jedlou sodu. Za stálého míchání, dokud nepřestane pěnit. Srazí to citrónovou chuť po kyselině citrónové.  Jinak pokud někomu nevadí citronová chuť, tak nemusí. Důležité je také ji občas promíchat. Pokud se vám zdá být glukóza už hustá, vypněte ji dřív. Správná konzistence je opravdu medová a barva jemně zlatá. A když by vám po čase zcukernatěla, stačí ji opatrně rozehřát v mikrovlnce.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články