PavlavTroubě.cz

Jak vyrobit fondant na potahování

Hledala jsem různě na internetových stránkách, zkoušela jsem různé recepty a našla jsem jeden recept, který není tak těžký na zpracování a suroviny jsou běžně dostupné. Tento recept není můj, ale pocházel od Jitky.

Suroviny:

  • 1 kg cukr moučka (prosít)
  • 40 ml voda
  • 2 lžíce želatiny jemně mletá od Dr.Oetker (10g)
  • 25g omegy nebo jiného 100% tuku
  • 1 lžička mandlového aroma
  • 80 ml pšeničného sirupu (kukuřičný, glukóza)
  • 1 lžíce glycerin (10g)
  • 1 lžička kyselina citrónová

Pšeničný sirup koupíte ve zdravé výživě. Lze si doma vyrobit i domácí glukózu. Glycerin
zakoupíte v lékárně. Poprosíte paní o 100ml, vyjde vám to ještě na hodně potahovek. Stojí
okolo 70,-Kč. Glycerin není škodlivý. Na tolik surovin, které tam zakomponujete se tam
ztratí. Hmotě dodává pružnost.

Postup:

Nejprve si všechny suroviny nachystáme, zvážíme a odměříme. Cukr prosejeme.
Želatinu si namočíme do vody a rozpustíme si ji. Já jsem to udělala ve vodní lázni ve vyšší
skleněné nádobě.

Dále jsem přidala 100% tuk omegu, glycerin a kyselinu citrónovou, aby trošku srazila tu sladkou chuť. Přidala jsem aroma a pořádně rozmíchala. Želatina se musí dobře rozpustit, aby nám ve hmotě neudělala bílé tečky.

Do hmoty nebudeme dávat celé kilo cukru, já jsem potřebovala jen 700g. Cukr jsem měla po ruce, kdybych potřebovala ještě nějaký zapracovat.

Ještě teplou želatinu vylijeme do mísy, přidáme malinko rozehřátý sirup nebo glukosu,

přimícháme asi 500g cukru.

Hmota je už částečně zpracovaná, vyklopíme na vál posypaný cukrem

a postupně vypracujeme zbylý cukr. Cukr už přidáváme postupně, aby nebyla hmota příliš tuhá.
Mě stačilo jen 700g. OD HMOTY NEODCHÁZÍME, ALE POŘÁDNĚ JI ZPRACUJEME !!!  jinak tam budete mít tečky od želatiny.

fondán si přeneseme na vála pořádně zpracujeme

Zpracujeme váleček a zabalíme do igelitu a necháme odpočívat.

Pokud budeme hmotu skladovat v lednici a příliš ztuhne, můžeme si ji lehce nahřát v MW.

Z této hmoty si můžeme vyrobit květy, ale není dostatečně dobrá na zátěžové figurky. Já jsem z ní dělala růže.

Pod tuto hmotu není vhodný krém, který obsahuje příliš vody jako jsou krémy
ze zakysané smetany, šlehačky. Vhodný krém je máslový nebo máslový nastavený pudinkem, kdy je tam větší podíl másla. Máslo musí mít 82% tuku. Žádné náhražky jako jsou hera, stella atd.

Malá ukázka jak jsem pracovala s fondanem.

 

Fondán jsem měla uložený v igelitu v lednici a před použitím jsem ho musela důkladně propracovat. Lehce jsem nahřála v MW a začala propracovávat, ze začátku mi to praskalo a drolilo se to. Nelekejte se toho, důkladným propracováním se to scelí. Můžeme si lehce namáčet ruce ve vodě nebo potírat omegou.

Po důkladném propracování.

Korpus dortu musíte mít vychlazen a lehce obmazán krémem z másla 82% tuku. Máslovo-pudinkový, kde převažuje větší podíl másla. Tak, aby jste jen zamázly póry dortu.

Změříte si korpus a vyválíte plát zhruba větší jak je dort. Vyvaluji na podsypkovém cukru (e-shop) nebo solamyl minimální množství. Přenesu na dort a uhladím po všech stranách.

Začistím.

Tady jde pěkně vidět, že jde zdobit kleštičkami. Hmota je měkká.

Dozdobení celého dortu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články