úvodní stránka - recepty - Různé - Ovocný kynutý knedlík

Ovocný kynutý knedlík

Dozrává ovoce a nic lepšího na oběd si nepředstavuji, jak si uvařit kynutý ovocný knedlík.

 

Suroviny

  • 1/2 kostky kvasnic
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml mléka (podle tuhosti těsta můžeme trošku i přilít vodu nebo mléko)
  • 500g mouky (250g hrubá(hladká) a 250g polohrubá)
  • 1 špetky soli (1/2 kávové lžičky)
  • 1 vejce

 

Postup

 

Ovoce

 

Do ovocných knedlíků můžete použít jak ovoce čerstvé, tak i zavařené i mražené. Vhodné jsou meruňky, švestky, jahody. Čerstvé ovoce umyjeme a vypeckujeme. Zavařené ovoce pokud mají pecku, tak vypeckujeme a necháme odkapat, aby nám těsto nenavlhlo. Zmražené ovoce bych asi obalila v mouce, aby také nenamočilo těsto. Nenecháváme ho rozmrazovat, jak povolí byla by z toho kejda.

 

Nachystáme si suroviny, aby měli zhruba pokojovou teplotu. Zvážíme a odměříme.

 

Kvásek

 

Kvasnice můžete mít trvanlivé, čerstvé odvažované, sušené. Ze sušenýma nemám moc dobrou zkušenost. Většinou to trvalo dlouho nebo vůbec. 

 

Připravit si můžete kvásek dvojím způsobem:

1) Do misky si dáme část mléka. Přidáme cukr a dáme mléko ohřát, mělo by byt vlažné ne horké. Rozdrobíme do něj půl kostky trvanlivého droždí. Když nemáme a máme droždí vážené, tak zhruba odměřit 20g. Promícháme a přidáme tak 2 lžíce mouky a promícháme. Necháme kvásek vzejít cca 20 min. To uvidíte až začne něco dělat. Kvásek s mlékem kvasí rychleji jak s vodou.

 

2) Nebo můžete kvásek udělat i druhým způsobem a to tak, že si do mísy dáte mouku, uděláte důlek a tam nalijete část mléka, rozdrobíte kvasnice a trošku cukru. Lehce promícháte jen uprostřed tu kašičku a zakryjete mísu utěrkou. Necháte vzejít kvásek a pak přihrnete ostatní suroviny.

 

Ostatní suroviny a zadělání těsta

 

Mouku - každý použivá jinou mouku. Moje maminka dělala knedlíky vždy jen z hladké mouky. Mě se tedy nedařili. Já měla místo knedlíků tenisáky a mohla jsem s nimi hrát tenis nebo sousedům rozbíjet okna :-). Zkoušela jsem je různě a osvědčila se mi půl na půl polohrubá a hrubá. Pokud jsem neměla po ruce hrubou mouku jde místo ní dát hladkou. Jen musíme počítat s tím, že bude jiná savost tekutin. Vždy se řídíme těstem.

 

Do mísy jsme si dali mouku, sůl, vejce a doprostřed vyběhnutý kvásek a zbytek mléka. Vařečkou promícháme zhruba, aby se všechny přísady spojily. Pokud máme ještě někde suchá místa můžeme trošku navlhčit mlékem nebo vodou. Ne moc, aby jsme to nepřehnali. Těsto by mělo být vláčné. Máme těsto promíchané a budeme dále pokračovat ve hnětení na pomoučeném stole. Těsto můžete také zamísit v robotu. Není třeba ho špinit jde to rychle i rukou. Máme pěknou měkkou hladkou kouli a přendáme do olejem vymazané mísy nebo vysypané moukou. Zakryjeme igelitovou taškou a necháme kynout do zdvojnásobení svého objemu. Pak pěstí promáčknu uprostřed a nechám znovu nakynout. 

 

Pak si přendám těsto na stůl. Moc ho nemoučím, aby se dalo s těstem dobře pak pracovat. Rozdělím na rovnoměrné kousky. Prsty roztáhnu v placku a nechám chvilku odpočívat. Většinou to tak výjde, že než zpracuji celé těsto to na začátku už je trošku nakynuté. V mezi čase si nachystám ovoce. Těsto pokladu ovocem a zabalíme. Svár prsty seštípneme, v dlani jemně uválíme kouly a necháme na stole ještě trošku odpočívat. Pod kuličkami mám mouku, aby se mi nepřilepily. Nenechávejte knedlíky moc dlouho kynout, snažte se je co nejdříve uvařit. Já jak začnu motat první knedlíky, tak se mi už vaří voda a cca po 15 min dávám první umotané knedlíky.

 

Vaření

 

Knedlíky budeme vařit v páře. To se mi nejlépe osvědčilo. Vždy, když jsem je vařila ve vodě, tak jsem je měla po vytažení oslizlé a jak krásně nakynuly, tak se i scvrkly. 

 

Jestli máte hrnec na vaření v páře nebo takový napařováček na ohřívání knedlíků, tak můžete použít i to. Já mám dva hrnce, ve spodním se vaří voda a v horním se budou napařovat ty knedlíky. Dno toho horního hrnce potírám trošku olejem, aby se mi knedlíky nepřilepily. Jak začne vřít voda a je vidět pára, tak vložím knedlík, nastavím 8 min a vaříme. Po uvaření knedlíky vytáhnu a propíchám vidličkou, aby z nich vyšla pára. Někdo potírá máslem nebo olejem. Když je nejíme teplé a zůstanou do druhého dne,nahřívám je ve stejném hrnci, stejným způsobem. V mikrovlnce se trošku vysuší. 

 

Knedlíky si pocukrujeme, přidáme tvaroh a polijeme máslem. Já to miluji posypané cukrem, nastrouhaným perníkem a zalité máslem. Nebo si tam dávám granko. To je slast v hubě :-).

Dobrou chuť přeji.

 

Hodnocení

3.8

15 hodnotilo

ovocne-knedliky kynuté knedlíky se švestkami


Kategorie

Přidej se k nám na Facebooku