PavlavTroubě.cz

Rohlíky
Rohlíky

Není nic jednoduššího než si doma upéct křupavé rohlíčky, bulky, pletýnky nebo veky. Z tohoto receptu je možné upéct jakékoliv bílé pečivo. Hodně mi pomáhá skupinka pečempecen na internetové síti. Jsou tam lidé, kteří vám rádi pomůžou i poradí a je tam mnoho různým receptů, co jsou osvědčené a výborné. Já jsem vyzkoušela jeden recept na rohlíčky, ale nějak se mi nedařilo a hledala jsem něco, co by ty rohlíčky udělalo jiné a upravila jsem si ho k obrazu svému, aby se mi zadařilo.

Suroviny:

na 10 rohlíků nebo bulek o hmotnosti 80g. 2x Veka o hmotnosti cca 450g

  • 500g mouky (250g hladká a 250g polohrubá)
  • 250 (270) ml voda
  • 1/2 kostky kvasnic (21g)
  • půl kávové lžičky cukru krupice nebo krystal
  • 12 g soli
  • 50g (jeden plátek másla a 2-3 plátky sádla)

Můžete potřít celým vejcem nebo jen tak postříkat vodou. Někdo potírá bílek a trošku mléka rozmíchat, semínka na posypání.

Je mnoho receptů na rohlíky, ale můžete mi věřit, že jsem vyzkoušela rohlíky jen z polohrubé mouky nebo místo vody mléko nebo půl na půl mléko a voda nebo jen máslo. Ale ty rohlíky se mi vůbec nepodařily nechutnaly mi. Tak jsem se rozhodla, že musím si stávající recepty prostě utvořit k obrazu svému. Vyzkoušet všechny možnosti co mi bude sedět nejlíp a také chutnat. Je jasné, že každému sedí něco jiného a každý si najde svůj osvědčený recept, podle kterého rád vaří a peče.  Čerstvé pečivo je nejlepší, rohlíky i na druhý den jsou chutné a samozřejmě vím jaké suroviny si do svého pečiva dávám.

Postup:

Nachystám si všechny suroviny. Mouku prosiji a přidám sůl, promíchám v mouce. Do malé misky si naliji část vody (můžeme na kvásek použít 50ml mléka a zbytek do těsta jen vodu), rozdrobím kvasnice a přidám cukr. Promíchám a zakryji utěrkou a nechám kvasit zhruba 15-20 min až nám kvásek zdvojnásobí objem. Nelekejte se někdy ty kvasnice s vodou jinak pracují, jak když dáte do kvasnic mléko. Máslo se sádlem si odvážíme a rozpustíme. Pokud doma nemáte právě máslo, můžete dát celou dávku sádla nebo naopak místo sádla máslo. Bude to trošku odlišná chuť, ale na výsledku to nic nemění.

suroviny na rohlíkové těsto

Zamísíme těsto, nejprve pořádně všechny suroviny promícháme, může se zdát, že se to nechce dát dohromady, ale víc vody nepřiléváme. Pokud tam tedy máte ještě minimum suché mouky, jen malinko zakápneme tu mouku vodou a pak vše rukou pořádně prohněteme, těsto si přendáme na vál a hněteme až máme těsto hladké. Pokud se vám to bude hodně lepit nemělo by, tak trošku posypte hladkou moukou. Přendáme zpět do pomoučené misky a posypeme lehce moukou a přikryjeme igelitem. Necháme těsto odpočívat zhruba 1h nebo do zdvojnásobení jeho objemu. Při kynutí také záleží na okolní teplotě. Může vám to trvat jinou dobu než uvádím.

těsto na rohlíky

Těsto asi po 1h zdvojnásobilo svůj objem a můžeme si ho přendat na vál nebo desku.

těsto na rohlíky vykynutí

Rozdělíme si ho na 10 dílků po zhruba 80g (vychází to na dílky o gramáži +/-80-84g na kus).

rozdělení těsta na díly

Tímto způsobem překládáme a stočíme do kuliček.

Utvoříme překládáním kuličky a ty necháme ještě chvilku odpočívat pod igelitem (jen tak přikryjeme).

těsto tvar

Pokud chcete rovnou bulky po přeložení, přendejte rovnou na plech vyložený pečícím papírem, pokud chcete rohlíky či pletýnky, tak nechte odpočívat na vále. Pak jak trošku nabudou, tak si válečkem rozválíme tenkou placku a tu začneme rolovat od sebe a to tak, že pohybujete rukama rolujete a zároveň lehce rozvalujete do stran. Hotový váleček jemně rozválejte od středu do stran, přendejte na pečící papír na plech.

Pletení pletýnky

pletýnka

Motání rohlíku

rohlík

Hotové pokropte vodou a nechte tak 1 hodinku kynout pod igelitem nebo fólií. Během toho kynutí si rozpálíte troubu na 250°C se starým plechem na dně trouby. Připravíte si semínka a bílek s mlékem rozmíchaný na potření. Nebo můžete jen postříkat vodou, orosit to jakoby. Nebo i potřít celým vejcem. Jak je libo. Mám vyzkoušeno vše a je to ok.

rohlíky na plechu

Po vykynutí potřeme nebo orosíme vodou a posypeme hrubou solí, semínky atd. ještě jednou postříkám vodou z rozprašovače.

rohlíky po vykynutí

Nachystám si do hrnku vařící vodu na zapaření trouby. Vložím plech do trouby, chrstnu vodu na starý plech honem zavřu dvířka a peču na 250°C asi tak 5-10 min, po této době otvírám troubu, vytáhnu starý plech se zbytkem vody a troubu ztlumím na 220°C a peču ještě tak 15 min. POZOR každá trouba peče jinak, tak si ten čas pečení musíte pohlídat.  

upečeno

rohlíky

a takto vypadá rohlík uvnitř v řezu

rohlíky v řezu

Z tohoto těsta můžete upéct bulky, pletýnky nebo rohlíky. Myslím, že těsto je vhodné i na veku, jen si musíte upravit časy kynutí a pečení. Pokud byste zkoušeli z tohoto těsta veku, tak je nutné, aby jste ji měli hodně tenkou a utaženou, aby při vykynutí se vám nerozjela. Lze to zabezpečit tak, že si z utěrek uděláte mantinely mezi jednotlivými vekami. Těsto kyne a peče se podle velikosti a kynutí podle okolního prostředí jeho teploty.

Párek v rohlíku

při motání malinko nadzvedejte tu část, kde je párek. Kečup nedoporučuji dát po celé délce, protože ho tím motáním budete rozhrnovat. Vyzkoušeno :-). Při smotání lehce rozválíte do stran, pokud vám to těsto umožní, jde to těžko. Jinak kynutí a pečení je stejná doba jak na rohlíky.

párek v rohlíku motání

párek v rohlíku řez

Šunka v rohlíku

šunka v rohlíku

Veka

Vyzkoušela jsem upéct z tohoto těsta i dvě veky. Krásně se mi s těstem pracovalo. Je to stejný princip jak rohlíky. Doporučuji rozválet a umotat.

Nechala jsem těsto kynout do dvojnásobného objemu zhruba 1h, ale může se stát, že bude těsto chtít víc času na kynutí. Těsto jsem si zvážila a rozdělila na dvě části. Překládáním a jemným hnětením jsem udělala koule a ty nechala zhruba 1h kynout pod igelitem. Zas do dvojnásobného objemu.

veka

Po 1h kynutí nám takto krásně těsto nabylo.

veka

Ukázka videa rozdělení těsta a přeložení.

Ukázka rozválení těsta a umotání, tento postup můžete použít i na rohlíky, je to stejný princip.

Až máte veky smotané dohromady, přendáte si je na pečící papír, já mám teflonovou podložku. Pokropíte a zakryjete fólií asi tak zhruba 1h budou kynout. Vlevo je obrázek těsto před kynutím a vpravo po 1h kynutí v teple.

veky kynutí

Po hodince kynutí, zas se řiďte svým časem, okolní teplotou. Každý máme doma jiné podmínky. Ale zhruba tu hodinku to chce. Rozpálila jsem si troubu na 250°C s prázdným plechem na zapařování.

Jakmile máme troubu vyhřátou, tak těsto na veku potřeme bílkem s troškou mléka, celým vejcem nebo jen rozprašovačem pokropit těsto vodou. Vložila jsem plech s těstem do trouby na střed a do prázdného plechu, který máme na dně trouby jsem chrstla vařící vodu, asi tak 2 dl na zapaření. Uděláte páru a hned rychle zavřete troubu.

Pekla jsem na 250°C asi 10 min. Vytáhnu plech ze zbytkem vody a snížím teplotu na 200°C a dávám plech naspodek. Svrchu jsem viděla, že už veky mají zlatou barvu a ze spodku tomu ještě chtělo. Pekla jsem na dalších 15 min. Už si to hlídáte. Můžete teplotu ještě o něco snížit a dopékat to pomaleji.

POZOR každá trouba peče jinak !!!!! Takže časy a délku pečení si musíte ohlídat sami. 

Já jsem ke konci pečení vytáhla veky na rošt a chvilku jsem je pekla bez plechu. Poklepem na spodní stranu zjistím, zda je hotovo. Zní to dunivě jako u chleba.

veky

Veka v řezu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články