PavlavTroubě.cz

Velikonoční mazanec

Kynuté těsto na mazanec není až tak složité, ale pro méně zkušené, to může být velkým oříškem.

Suroviny:

  • 500g mouky (300g polohrubé a 200g hladké)
  • 100-150g mouka hladká, kterou používám na přidávání při mísení těsta
  • 250 ml mléka
  • 1 kvasnice
  • 130g cukr krupice (100g)
  • 20g vanilkového cukru (20g)
  • 100g másla (50g másla,50g hera)
  • 20g sádla
  • 1 žloutek
  • 1 vejce a půl
  • 1 vejce na potření těsta před pečením půl přidávám do těsta
  • 1 špetka soli

ostatní přísady

  • citronová kůra
  • rozinky namočené v rumu
  • trošku rumu
  • mandle

Postup:

mouka:

některé pekařky používají jen polohrubou nebo jen hladkou mouku. Já vyzkoušela dát mouku v poměru půl na půl. Ono se to trošku vyrovná, protože zhruba cca 100-150g hladké mouky používám při hnětení, že dosypávám do konzistence správného těsta a také na podsypání pokud zůstane. Mouku si přesejeme.

tuk:

používám samostatné máslo a sádlo, mám vyzkoušeno i jen máslo s herou půl na půl a také jsem měla cukrářský tuk zeladelikates s máslem. Rozdíl jsem nepoznala, že by to změnilo nějakou chuť v tom těstu. Tuk si mírně rozehřívám.

vejce:

žloutek a vejce, půl vejce používám na potření těsta a druhou dávám ještě do těsta.

kvasnice:

nejlépe čerstvé nebo trvanlivé. Staré nebo prošlé můžou způsobit, že vám nevzejde a těsto nepokyne. Sušené nemám zkušenosti jaké by bylo těsto. Mám vyzkoušeno použít i je půl kostky kvasnic, těsto se chovalo stejně jen doba kynutí byla o něco delší. Je potřeba celá kostka, protože v těstě je příliš cukru a tuku.

přísady:

používám citronovou kůru i rum, rozinky a mandle dávám případně jen do mazance či vánočky.

kvásek

1. do misky si rozdrobíme kvasnice a přidáme tak lžíci cukru a zhruba 100ml mléka a posypeme lžíci mouky a pořádně vidličkou rozmícháme. Zakryjeme utěrkou nebo igelitem a necháme vzejít cca 20 min to trvá.

2. vzešlý kvásek

těsto

do mísy jsme si přesily mouku přidáme špetku soli a promícháme. Do misky si dáme zbylé mléko, cukry, rum, citronovou kůru, vejce a žloutek, rozinky a pořádně promícháme.

Do hnětací mísy dáme mouku, kvásek a ostatní přísady co jsme si v misce spojili. Dáme do robotu a hněteme na nejmenší výkon zhruba č.1 střídám to i s druhým stupněm 2., abychom suroviny propojili. Konzistence těsta bude řídká a lepivá.

Těsto hněteme cca víc jak 15 min. Čas se bude u každého z nás lišit. Já v průběhu hnětení podle těsta po lžících přidávám hladkou mouku. Pozor v těstě je příliš tekutin a tuk a těsto se musí opravdu dobře zpracovat. Já si kdysi dávno upravila jeden recept byl tomuto zcela podobný, ale jedna významná chyba byla né v receptu, že se mi nedařilo, ale že jsem špatně hnětla a špatně těsto vypracovala. Těsto musí být hladké, pružné a dobře propracované. S takovým množstvím tuku v těstě a cukru se musí těsto dobře propracovat. Při hnětení to vypadá, že je to nekonečné, ale věřte výsledek stojí za to.

Těsto po vymísení si dáme na stůl a ještě po překládáme a prohněteme ručně. Těsto je měkké a pružné.

Těsto by se nemělo trhat, ale pěkně pružit.

Vytvarujeme kouli a dáme do mísy jemně poprášíme moukou a necháme kynout. Kynutí je zas podle teploty našeho prostředí, více tepla dříve nakynuté. Trvá to zhruba od 1-2h může i déle. Jakmile to zdvojnásobí objem tak je hotovo.

Vyklopíme na stůl a rozdělíme na dvě části. Těsto překládáme jak mám na obrázku, vždy vezmu horní díl těsta a přeložím doprostřed těsta, těsto pootočím a vezmu zase horní cíp a přeložím. Takto překládám ze všech stran. Pak těsto utahujeme.

Těsto necháme kynout na plechu vyloženým pečícím papírem zhruba od 30 min.-1,5h. Vše záleží na okolní teplotách. Těsto nám nabude. Potom vezmeme žiletku nebo ostrý nůž a nařízneme kříž. Potřeme půlkou rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme péct.

Troubu si nahřejeme na 200°C vždy těsně před dokynutím těsta. Plech vložíme do trouby a boky a spodek trouby postříkám vodou, aby tak trochu troubu zapařila. Peču horní a dolní pečení 200°C zhruba 15 min. Dívám se do trouby a sleduji barvu těsta. Po 15 min. otevírám a vypouštím páru. Případně otočím plech nebo přendám na jinou mřížku. Pozor každá trouba peče jinak musíte si časy a stupně ohlídat už sami. Pak ztlumím na 180°C a dopékám dozlatova a hotova. Mazanec je upečen podle toho jak zapíchneme špejli a těsto se nelepí. Zhruba celkový čas pečení je + – 40 min. Vytáhneme a necháme vychladit na mřížce. Dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články