PavlavTroubě.cz

Bulka na hamburger

Těsto jsem použila z receptu na rohlíky co mám v receptech. Můžete použít do rozkvašení droždí i lžíci kvásku co máte nebo vám zůstalo při zakládání kvásku a nevíte co s přebytkem.

Suroviny:

  • 500g mouky (250g hladká a 250g polohrubá)
  • 250 ml voda
  • 1/2 kostky kvasnic (21g)
  • půl kávové lžičky cukru krupice nebo krystal
  • 12 g soli
  • 50g (jeden plátek másla a 2-3 plátky sádla)

na potření 1 bílek a trošku mléka rozmíchat, semínka na posypání

tento recept může být i na rohlíky

Postup

do části vody jsem si rozdrobila půl kostky droždí, přidala lžíci kvásku, půl lžičky cukru a tak asi 100 g z připravené mouky do těsta. Můžete i od oka přidat tu mouku, udělat také těstíčko. Pořádně promícháte, naženete do toho trošku vzduchu. Necháte tak zhruba kvasit cca 30 min, zvětší vám to objem asi tak dvakrát.

V další míse máme přichystanou mouku se solí a přilijeme zbytek vody, tuk a kvásek. Já to zamísila v robotu. Musela jsem ještě přidat rozprašovačem trošku vody, aby se mi to lépe vsakovalo. Ono při zamísení vám ještě okolo zůstává trošku suchá mouka.

Přendala jsem si těsto na vál, už jsem nemusela více podsypávat moukou, těsto bylo krásně vláčné a nelepilo se. Rukou na střídačku jsem těsto koulením a stlačením dlaní válela sem tam, aby bylo těsto krásně hladké a pevné. Nevím jak to nazvat. :-). Dala jsem těsto do mísy a nechala kynout zhruba hodinku. Uvidíte jak se zvětší.

Rozdělila jsem si na 6 dílů a každý díl po překládala jak mám na videu u rohlíků, udělala krásné koule. Vytvarované bulky z těsta dáme na pečící papír nebo teflonovou podložku na plech. Je lepší dát méně bulek, aby měli kolem sebe prostor a tak se dobře propekly. Postříkáte vodou a necháte kynout zas zhruba hodinku. Kynutí pod folií nebo igelitkou.

Před pečením jsem to ještě postříkala vodou a dala péct do vyhřáté trouby na 250°C se zapařením trouby zhruba 5 min. Vytáhnu plech se zbytkem vody a dopékám na 200°C asi tak 15-20 min. Podle barvy kůrky. Každá trouba peče jinak, tak si čas upravte podle vaší trouby.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články