úvodní stránka - recepty - Upeč třeba chleba :-) - Jak založit kvásek

Jak založit kvásek

Chcete si upéct domácí křupavý chleba? Můžete buď s droždí nebo z kvásku. 

Co to ten kvásek je? Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho. Můžete si třeba najít v kalendáři jméno, které se vám líbí a v ten den si ho založíte. Bude se vám lépe pamatovat, kdy jste si ho založila a jeho stáří. Kvásek při správném zacházení vám může upéct mnoho chlebů a jiného pečiva,vydrží vám i několik měsíců i roků. Svoje zkušenosti jsem nasbírala po různých internetových sítí, tak vám je chci předat dál. Jak na to?

 

Tuto stránku nechávám z nostalgie, k tomu jak jsem si zakládala kvásek já. Natočila jsem pro vás

video JAK ZALOŽIT KVÁSEK A PRVNÍ CHLEBA 

 

Tento recept vznikl 26.8.2013 a od té doby jsem nasbírala ještě více zkušeností o založení a vedení kvásku. Pořád se člověk učí a zdokonaluje. Kvásek lze také založit z polovičního množství což jsem tehdy nevěděla, teď už to vím :-). Přizpůsobíte tomu i vhodnou sklenici, tudíž menší. Také jsem zjistila, že je lepší si kvásek asi tak po 3 dnech začít odebírat a přikrmovat jen tu část kvásku co nám zůstala ve skleničce cca 1 lžíce a tu přikrmit jen 50g žitné mouky a 50 ml vody. Další den udělat to samé. Už ten 5 nebo 6 den můžete naposledy odebrat a nakrmit kvásek potřebnou moukou a vodou co máte v receptu na 12h prokvašování a další den už můžete přidat ostatní suroviny a připravit si těsto na chleba. Ze začátku než bude kvásek dostatečně silný budou ty chleby trošku konzistenčně jiné než častým pečením. 

 

Tady se podělím s vámi, jak jsem začínala já a jak jsem si kvásek založila krok po kroku. Založit kvásek lze z jakéhokoliv množství žitné mouky a vody. Při menším množství vám bude stačit menší sklenička.

 

Co jsem potřebovala pro své založení kvásku: ZDE VIDEO

 

  • velkou sklenici asi tak 2l s víčkem nejlépe široký otvor pro lepší promíchání a pokud ji budete skladovat v lednici ve dveřích tak, aby se vám tam také vešla
  • gumičku a ubrousek nebo igelit, který propícháte, aby měl kvásek možnost dýchat
  • velkou lžíci, kterou oželíte bude patřit jen vašemu kvásku
  • žitnou mouku Penam tmavou chlebovou (můžete použít i jinou žitnou mouku vámi dostupnou)
  • vodu převařenou vychladlou

  

Sklenici zakoupíte v domácích, zahrádkářských potřebách, supermarketech. Gumičku, igelit či ubrousek a lžíci má každý doma. Žitnou mouku koupíte v kauflandu nebo jiném supermarketu či obchodě. 

 

Postup:

 

Sklenici si umyjete a nad parou vypaříte, aby byla čistá. Na váze si budete každý den odměřovat mouku i vodu. Na obr. je to z té slovenské strany :-). 

 

 

1. Den

 

Zde mám video jak založit kvásek z menšího množství tady ta stránka je už jen z nostalgie. 

 

Do sklenice si dáte 100g žitné mouky a 100g (ml) převařené vody. Pořádně lžící promícháte, aby jste tam neměli hrudky. Je to takové dosti husté jako kaše. Teplota místnosti bude okolo 24°C někde na kuchyňské lince. Tady je ukázka jak má kvásek vypadat po zamíchání jeho hustota. Krmte kvásek přibližně ve stejnou dobu. Není to podmínkou, ale alespoň nezapomenete. 

 

 

Lžící, kterou mícháme kvásek můžeme nechat ve sklenici. Kvásek nemá rád moc čistotu a nemusíte po každém použití kvásku umývat sklenici a lžíci. Na sklenici jsem si vyznačila datum a hodinu založení a výšku založeného kvásku. Budu si postupně lepit místa, jak mám kvásek vysoko a uvidíte jak kvásek pracuje. Můžeme dát igelit, který proděravíme a zagumičkujeme. Kvásek má rád, když může dýchat. Nebo ubrousek a gumičku. Nebo jen přiložíme víčko a necháme jen tak volně. 

 

 

2. Den

 

Promícháme kvásek ve sklenici a přidáme 100g (ml) převařené vody  promícháme pořádně, aby kvásek nabral trošku kyslíku a přidáme 100g žitné mouky a zas promícháme.

 

 

Kvásek začal pracovat takto vypadal 2. den večer, kdy se pěkně zvedl. Kvásek nezůstane nahoře dlouho on zas klesá. Když je dlouho bez života tak se musí nakrmit. Má hlad. 

 

 

3. Den

 

Promícháme kvásek ve sklenici a přidáme 100g (ml) převařené vody  promícháme pořádně, aby kvásek nabral trošku kyslíku a přidáme 100g žitné mouky a zas promícháme.

 

4. Den

 

Promícháme kvásek ve sklenici a přidáme 50g (ml) převařené vody  promícháme pořádně, aby kvásek nabral trošku kyslíku a přidáme 50g žitné mouky a zas promícháme.  Tady vidíte u té lepky jak je kvásek vysoko.

 

 

Tady kvásek začal pracovat a zvedl se nahoru.

 

 

A tady už jde vidět, že klesl dolů. Vůbec se nelekejte on ten kvásek takto pracuje, že se zvedá a klesá. Tvoří bubliny.

 

 

5. Den


Můžeme začít péct. Je lepší ze začátku si odebrat trošku více toho kvásku, aby utáhnul tu všechnu mouku. Pokud se vám váš první chléb nepodaří nezoufejte a zkoušejte to dál. Pečení od pečení získáváte víc a víc zkušeností, sžíváte se s kváskem a musíte mu porozumět. Kvásek uchováváme v lednici už nemusí být na lince. 

 

Jak založit kvásek

 

Tady je ukázka prvního rozkvašování, kdy si odebereme množství kvásku uvedený v receptu, přidáme žitnou mouku a vodu v poměru 1:1, necháme kvásek pracovat zhruba 12h. Já než si jdu založit kvásek na chleba si všechno nachystám večer a nechám ho pracovat venku v chladnu třeba na balkoně přikrytý celou noc. Jen pouze při 10-20°C. Chladnější počasí nebo přílišné vedro tím se proces zpomaluje nebo urychluje. Při mrazech nebo příliš velkém vedru se už můžou zabít kvasinky vytvořené v kvásku. Ráno jen asi 0,5 h na aklimatizaci pokud byl v chladnu. Z tohoto rozkvašení si odebereme přibližně 3 lžíce nebo lžičky kvásku do menší skleničky a dáme uložit do lednice. Tento proces se opakuje při každém pečení chleba. Po odebrání se přidají ostatní suroviny a zamísí se těsto. Ze začátku, kdy je kvásek mladý bych přidala trošku sušeného droždí. Postupně rozkvašováním a odebíráním kvásek sílí a už pak není potřeba přidávat podpůrné prostředky jako je droždí. 

 

 

tady jde vidět jak mi kvásek zapracoval. Další postup už najdete v receptech na chleba z kvásku.

 

 

Čas na přípravu:

 

 

Úďa kvásek
Realistické hvězdné neba na strop