úvodní stránka - recepty - Upeč třeba chleba :-) - Kváskový chleba s podmáslím

Kváskový chleba s podmáslím

Svůj domácí chleba si můžete ochutit různými přísadami. Můžete si do chleba přidat podmáslí, kefír, pivo, ořechy, cibulku usmaženou, škvarky, sušená rajčátka, semínka.  

Už nějaký čas peču chleba s podmáslím. 

 

Suroviny

 

Na kvásek budeme potřebovat:

  • 50g kvásku
  • 150g žitné mouky chlebové
  • 100g podmáslí
  • 200g vody

To máme zhruba 500g kvasu, z toho si po rozkvašení odebereme zpět na další chléb asi tak 3 lžíce. 

 

Příprava kvásku:

 


Den předem třeba večer si dáme do mísy kvásek, který máte uložen v ledničce a pravidelně z něj pečete nebo si můžete založit svůj nový kvásek. Jeho založení najdete zde. Podotýkám, že z nového kvásku bude mít chleba jinou konzistenci, než z kvásku staršího a silnějšího. Všechny suroviny promícháme a zakryjeme igelitem a necháme do rána kvasit. Zhruba 10-12h podle síly vašeho kvásku. A ráno budete postupovat podle níže uvedeného videa. 

 

  • 500g pšeničné chlebové mouky 
  • 200-300 ml (g) vody (podle savosti vaší mouky můžete dát méně nebo více vody, doporučuji dát 200ml a pak postupně přidávat podle tuhosti těsta)
  • 12-20g soli (každá sůl solí jinak, takže si upravte podle sebe)
  • kmín celý (podle vaší chuti)

Pšeničná mouka chlebová i žitná se dá koupit v obchodě. Já používám mouky přímo z mlýnů. Pokud si najdete na mapě mlýny v blízkosti vašeho bydliště, rozhodně bych volila si koupit tuto mouku. Je kvalitnější a levnější.

 

Těsto zamísené ručně nebo v robotu, také udělá své. Robot nám pořádně těsto zpracuje, vařečkou nebo ručně zas tak dobře těsto nevymísíme.

 

Každá trouba peče jinak, takže si časy a stupně upravte podle sebe. Já si předehřívám troubu na 250°C asi tak na 30 min i s plechem na zapaření, kde budu vlévat vodu a plech na chleba. Po vložení chleba do trouby, chrstnu vařící vodu na spodní starý plech, zavřu a peču 250°C asi tak 5-10 min. Otevřu, vypustím páru a vytáhnu plech ze zbytkem vody. Snížím teplotu tak na 180-200°C a peču ještě zhruba 30 min, podle kůrky a zvuku chleba. Zvoní je hotový. Chleba dáme na podložku a můžeme postříkat vodou. Krájíme asi tak až po 2-3h. Jinak si srazíme střídku. 

 

 

Kváskový chleba s podmáslím