Sněhové pusinky

Sněhové pusinky nebo cukroví z bílků.

 

Suroviny

  • 1 bílek
  • 70g cukr krupice

Postup

 

pomůcky:

 

  • ruční šlehač
  • hrnec s vodou a mísu na šlehání bílků
  • zdobící pytlík se špičkou
  • pečící papír a plech

Zůstali nám bílky. Nachystáme si velký hrnec do něj vodu a dáme vařit. Do větší čisté mísy si dáme bílky (na 1 bílek = 70g cukru) začneme šlehat a jakmile bílky trošku mají nášleh dáme mísu do hrnce s vařící vodou, která nám začíná vařit. Jakmile máme trošku bílky našlehané, začneme postupně přisypávat cukr. Bílky šleháme nad parou tak dlouho až jsou hotové. To poznáme tak, že vytáhneme metle ze sněhu a otočíme měla by nám špička sněhu zůstat rovně. Pokud ještě klesá šleháme dál. Nebo můžeme použít nůž. Namočíme do sněhu, otočíme vzhůru a špička musí zůstat vzhůru. 

 

Když máme ušleháno, šleháme ještě mimo hrnec s vodou. Pozor na skleněnou mísu, kdyby vás napadlo ochlazovat mísu se sněhem ve studené vodě. U plastové mísy nebo kovové není problém s prasknutím. Mě praskla tou změnou teploty.

 

Sníh je vychlazen a naplníme si zdobící pytlík se špičkou a děláme hromádky na plech s pečícím papírem. Můžeme i na čistý plech, ale může se nám stát, že pusinky půjdou hůře oddělat. Lepší je mít papír nebo vymazaný plech.

 

Cukroví je lepší péct nebo-li sušit až na konci všeho pečení. Trvá to trošku dlouho než se zcela vysuší. To poznáte tak, že jdou lehce oddělat od plechu nebo ochutnáním. Na druhém obrázku máte zobrazeno u jedné pusinky spodní část jak má vypadat. Já si během sušení trošku pomáhám tím, že sem tam zvýším teplotu a pak hned stáhnu, abych udržovala teplo v troubě. Sušit by se to mělo cca na 50-100°C. Nesmí se to moc péct. Počítejte s cca 2-3h sušení. Samozřejmě každá trouba je jiná, takže se časy liší. 

Sněhové pusinky pusinky