úvodní stránka - recepty - Zákusky a cukroví - Řezy - Mascarpone zákusek

Mascarpone zákusek

Výborný ke kávě. Jak na to? Velice rychlý a jednoduchý postup. 

 

Suroviny

  • čokoládový korpus na plech
  • krém mascarpone 
  • jahody

Postup

 

Čokoládový korpus na plech:


Pokud máte svůj osvědčený recept na korpus můžete použít i ten. Já si suroviny vypočítávám z jednoho vejce a pak podle velikosti forem si vše přepočtu.

 

Měla jsem plech o velikosti zhruba o velikosti 35x25 cm z něj vykrojíte cca 8 ks korpusů o průměru cca 8cm.

 

  • 1 vejce
  • 40g cukr krupice
  • 50g mouka (40g polohrubá a 10g hladká mouka) hladkou mouku používám jen u čokoládového korpusu
  • kakao (odečítá se pak mouka)
  • 20 g oleje
  • 10g mléka
  • rum
  • kypřící prášek
  • pár zrnek soli do bílku

Na plech jsem měla spotřebu 5 vajec:

 

  • 5 vajec
  • 200g cukr krupice
  • 250g mouka (180g polohrubá mouka a 50g hladká mouka)
  • 20g kakao
  • 100g oleje
  • 50g mléko
  • 10g rumu
  • 1 ČL kypřidla
  • pár zrnek soli do bílku

Zapnu troubu na 160°C. Na dno plechu jsem dala pečící papír a boky vymazala olejem ve spreji. Můžete boky vymazat i obyčejným olejem. Sypké suroviny přesiji. Bílky oddělím od žloutků. Do bílků si dám sůl a šlehám do střední tuhosti. Postupně přidávám cukr. Pak olej a po jednom žloutky. Dále už jen stěrkou opatrně zamíchám mléko a ostatní sypké suroviny po částech. 

 

Vyleji na plech a rovnoměrně rozetřu. Peču na 160°C asi 15 min a poté nahlížím a zkouším špejlí zda je upečeno. Vytáhnu a nechám chvilku stát. Pak vyklopím na pečící papír a nechám zcela vychladnout. 

 

 

Mascarpone krém:

  • mascarpone 250g
  • smetana 200 nebo 250g
  • cukr moučka podle vaší chuti dala jsem 100g
  • smetafix na ztužení krému
  • jahody na zdobení

Smetanu dáme do velké mísy. Smetana musí být dobře vychlazená. Šleháme. Po chvilce přidám cukr a smetafix. Než je smetana zcela vyšlehaná přidám mascarpone. Vyšleháme a dáme do zdobícího pytlíku. 

 

Korpus vykrajuji formičkou na semifreda. Zbytek korpusu jsem rozdrolila do misky a tím posypu vršek zákusku.

 

 

1. korpus pokapu šťávou na zvlhčení a namažu marmeládou lesní směs

2. stříknu první vrstvu mascarpone krémem

3. navrším nakrájené jahody

4. stříknu další vrstvu krému

5. navrším rozdrobený korpus

 

mascarpone zákusek
Realistické hvězdné neba na strop