úvodní stránka - recepty - Zavařování - Jak uvařit dýňový kompot

Jak uvařit dýňový kompot

Zavařovací sezóna je v plném proudu. Na zahradách dozrává zelenina a jednou z nich je dýně. Máme různé druhy dýni. Některé se hodí na zavaření, jiné zas na omáčky či polévky a některé jen na dekoraci. Já se v nich tedy moc nevyznám, ale koupila jsem si semena dýně Tykev velkoplodá - Goliáš.

 

Na zahradě mám jednoho škůdce krtonošku a tak zasadit semeno byl problém. Napoprvé vůbec nevylezla sazenice a tak jsem jí musela zasadit do kelímku. Napodruhé se to podařilo. Není ještě vyhráno. Už se mi stalo, že i po zasazení sazenice do kompostu mi ji někdo snědl :-). Je to takový boj s neznámými škůdci :-).

 

Dýně se sklízí na podzim. Já tedy přesně nevím, kdy je ta pravá chvíle na sklizeň. Řídím se podle stopky. Plod vyroste do určité velikosti až je stopka zralá můžeme dyni zavařit. Pokud vám ji tedy někdo neodcizí :-) než to stačíte sklidit a zavařit.

 

Suroviny: 

  • 3 kg očištěné dýně
  • 750g cukr krupice
  • 1 ananas v plechovce až při vaření
  • 4-6 ks hřebíčku
  • 1 na kolečka nakrájený citrón bez pecek
  • 1-2 celá skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 ananosová tresť
  • 1 citrónová tresť
  • 250 ml ocet
  • 2,5 l vody

postup dyně

 

Postup:

 

postup dyně

 

Dýni oloupeme. Vydlabeme jádra a dužinu. Nakrájíme na malé proužky a pak na kostky. Zkoušela jsem dýni čistit různými způsoby a jeden se mi osvědčil nejlépe a je nejrychlejší. 

 

Dýni rozpůlíme a slupku oloupeme škrabkou na brambory. Poté nakrájíme na proužky cca 5 cm silné. Nožem jedním tahem vyřízneme dužinu s jádry (nějak tak, jak se zbavujete slupky u melounu). Zůstane vám čistý hladký pruh dýně. Ten si už podle své libosti nakrájíte na různě velké kostky. Já mám raději menší kostičky. 

 

postup dyně

 

Pokud nemáte doma velký hrnec, do kterého se vám vleze vše. Musíte tak jako já rozdělit suroviny do třech hrnců. Já si navážila do každého hrnce dýni a podle toho i dala ostatní suroviny. 

 

Dýně se nakládá dvojím způsobem a to buď:

 

1) Dýni a všechny ingredience (kromě ananasu) dáme do hrnce. Vody dáme tolik, aby dýně byla ponořená. Částo promícháváme a necháme uležet na 2-5h. Poté dáme vařit. Asi tak v půli vaření přidáme ananas v plechovce. Dovaříme. 

 

2) Dýni nakrájíme a dáme ocet a vodu. Necháme do druhého dne stát. Pak slijeme. Nalijeme méně vody a přidáme ostatní suroviny a vaříme. Ananas v plechu přidáváme až v půlce vaření. 

 

Oba způsoby jsem vyzkoušela. Uvařenou dýni poznáme tak, že má skelnou barvu. Na zkus je trošku měkká (né rozvařená). Vytáhneme citrón a koření. Horké plníme do sklenic. Sklenice můžou být jakékoliv velikosti. Otočíme víkem dolů, aby se víčko chytlo. A máme hotovo. Uskladníme v chladném sklepě.

 

Můžu se zaručit, že i ten co dýni normálně nejí, tak tá moje mu opravdu chutnala :-).

 

 

zavarovani-dyne1


Kategorie

Přidej se k nám na Facebooku