úvodní stránka - recepty - Zavařování - Jak zavařit lečo

Jak zavařit lečo

Jak si připravit lečo na zimu? Miluji zeleninové lečo s klobáskou a čerstvím domácím chlebem. Lečo si můžeme připravit, jak čerstvé nebo zavařené ze sklenice. Je to celoroční výborná domácí svačina. Tento recept mám od svého tatínka.

 

Suroviny

  • 3 kg mix paprik zelených, bílých a červených paprik na lečo
  • 0,5 kg rajčat
  • 0,5 kg cibule
  • 2 lžičky soli
  • 250g sádla

Postup

 

Papriky očistíme a nakrájíme na proužky. Rajčata na malé měsíčky a cibuli na kostičky.

 

 

 

Tady to množství co uvádím v receptu se vejde do hrnce o velikosti 5l. Je lepší mít hrnec o něco větší, neboť se vám bude vše lépe promíchávat. Nakonec vše klesne, ale na začátku je toho kopec.

 

Do hrnce dáme sádlo. Může být i domácí a bude určitě lepší na chuť. Po rozpuštění přidáme nakrájenou cibulku a necháme ji zesklovatět.

 

 

Lečo se vaří a neustále hlídáme a mícháme, abychom ho nepřipálili. Uvařeno bude cca za 2 hod. Lečo se nevaří do úplného rozvaření.

 

 

 

Papriky jsou takové skelné a poloměkké. 

 

 

 

Na lečo můžeme použít jakékoliv čisté sklenice. Já používám nejraději šroubovací. Tatínek vždy zavařoval v nižších sklenicích se zavařovacím víčkem, které se upevňovalo zavařovací hlavou.

 

 

 

Naplníme sklenice povrch. Z tohoto množství budete mít 9 sklenic v průměru 330 ml.

 

 

Zavařujeme na 80°C cca 15 min. Jen aby chytnulo víčko. Přendáme na ručník či utěrku a necháme vychládnout. Uskladníme ve sklepě.

 

1.Recept na čerstvé domácí lečo:

 

pro 2 osoby

 

Suroviny:

  • 5 paprik - libovoný mix paprik na lečo (zelená, bílá, červená kápie)
  • 2 ks rajčat
  • 1 menší cibule
  • 1 klobáska
  • lžička soli
  • plátek sádla nebo trošku oleje
  • 3 vejce

Postup:

 

Vše nakrájíme. Cibuli, klobásku na kostičky. Papriku očistíme od jadřinců a nakrájíme na proužky. Rajčata na měsíčky. 

 

 

Do hrnce dáme sádlo nebo olej. Poté cibulku, kterou orestujeme až zesklovatí. Přidáme klobásku a trošku koření. Kmín drcený, pepř mletý. Promícháme a přidáme nakrájenou papriku s rajčaty. Trošku posolíme, promícháme vše dohromady a přiklopíme pokličkou. Necháme dusit. Sem tam mícháme. Až je paprika poloměkká odklopíme poklici a necháme trochu vydusit šťávu.

 

Do misky si nachystáme 3 větší vejce, které rozklepneme a vidličkou rozmícháme. Vlijeme do hrnce a mícháme. Jakmile jsou vajička hotová, odstavíme a můžeme podávat. Lečo chutná výborně i za studena.

 

2.Recept na zavařované lečo:

 

pro 2 osoby

 

Suroviny:

  • 1 sklenici se zavařeným lečem cca 330 ml
  • 1 menší cibule
  • 1 klobáska
  • 0,5 lžičky soli
  • plátek sádla nebo trošku oleje
  • 3 vejce

Postup:

 

Cibuli a klobásku nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme sádlo nebo olej. Poté cibulku, kterou orestujeme až zesklovatí. Přidáme klobásku a trošku koření. Kmín drcený, pepř mletý.

Promícháme a přidáme lečo ze skleničky. Trošku posolíme, promícháme vše dohromady a přiklopíme pokličkou. Necháme chvilku dusit. Sem tam mícháme. Odklopíme poklici a necháme trochu vydusit šťávu. 

 

Do misky si nachystáme 3 větší vejce, které rozklepneme a vidličkou rozmícháme. Vlijeme do hrnce a mícháme. Jakmile jsou vajička hotová, odstavíme a můžeme podávat. Lečo chutná výborně i za studena.

 

Recepty jsou podobné jen s tím rozdílem, že do jednoho dáme čerstvou zeleninu a v druhém je už lečo ze sklenice hotové.

 

 

 

 

lečo


Kategorie

Přidej se k nám na Facebooku