úvodní stránka - recepty - Zavařování - Jak zavařovat okurky

Jak zavařovat okurky

Jak zavařovat okurky trošku jinak? Máte nadbytek salátových okurek a už na ně nemáte chuť? Výborný recept.

 

Recept je od moje tatínka, který mi dal jednou ochutnat. To jsou prý cucky, jak tomu doma říkáme. Je to sladko kyselé jako okurky a výborně se to hodí k jakémukoliv jídlu, kde by jste chtěli mít přílohu okurku či jiný okurkový salát. 

 

Suroviny

 

  • salátový okurek jaké koliv množství
  • cibule podle libosti
  • trošku soli

nálev

 

  • 600g cukr krupice
  • 0,5 l octa
  • 1 deko
  • 1,75 l (1l a 750 ml) vody podle návodu z deka

Postup

 

Nálev:

 

Pripravíme si nálev z vody, octu a cukru. Podle návodu na deku. Svaříme vodu s octem a cukrem. Po zavření vody vsypeme deko a vaříme 5 min. Nálev vám výjde cca na 4-6 velkých sklenic. Sami uvidíte jak vám to výjde. Záleží jak cucky napěchujete do sklenic. Jestli použijete 0,7l zavařovací sklenice nebo menší. Nálev se dá vždy uschovat na týden do lednice a následně znovu použít, jak budete mít novou várku cucků. Cukr jsem dala podle sebe, aby to bylo sladkokyselé. Na deku je uvedno menší množství.

 

okurky

 

Cucky:

 

obr.a)

 

Proč tomu říkáme cucky? Okurky se oloupou zbavý slupky. Rozpůlý a vydlabou jádra. Nakrájí se na delší pásky. Cibuli si nakrájíme na kostičky. Dáme vše do jedné mísy a promícháme. Prosolíme trošku, aby okurek pustil šťávu a trošku zesklovatěl vše tak 30 min. necháme uležet.

 

obr.b,c)

 

Dáme do sklenic a zalijeme nálevem. Můžete i horkým, aby chytlo víčko. Ale je lepší to nechat projít varem v zavařovacím hrnci. Zhruba 15-20 min. při 80°C něco jako okurky se zavařují. Nemám zavařovací hrnec a zavařuji vždy podle sebe odhadem v hrncích, když toho mám méně. Jinak v troubě. Vždy si to hlídám a dívám se na barvu okurků či těch cucek. Uvidíte změnu barvy jako na obr.d).

 

zavařené okurky-cucky
Realistické hvězdné neba na strop