PavlavTroubě.cz

Postup kniha

Postup na dort kniha bez originální formy.

Příprava

  • podložka 30x40cm
  • forma 25x25cm nebo klidně i formu o obdélníkovou cca 25x35cm
  • plánek na papíru jak velkou knihu chci
  • dlouhý zubatý nůž
  • korpus, krém a potahovací hmotu

Postup

Nachystáme si podložku. Mě se větší jak 30×40 cm nevleze do lednice a je to největší rozměr. Dort knihu budeme dělat o něco menší než je podložka a cca z každé strany o 1,5 cm zhruba, proto ten nákres.

Upečeme si 2x korpus z formy. Pokud máme formu obdélník požadované velikosti, tak si upečeme jen jeden korpus, musí být vysoký a alespoň 2x budeme prořezávat. Také budeme potřebovat trošku punčoviny, takže když nám dort udělá hrbol nevadí zbytečky použijeme na dodělání knihy.

Ořechový korpus forma 25x25cm.

Poskládáme oba korpusy vedle sebe.

na ně položíme ten nákres a z každé strany uříznu kus na požadovanou délku, to použijeme na dodělávky nahoře na knize a punčovinu.

Mám dlouhý zubatý nůž, kterým pak budeme korpus prokrajovat. Na boku korpusu nám zůstaly odřezky z každé strany. (na fotce ve zmenšeném tvaru)

uřezáno podle nákresu

Párátky si vyznačím kde budu asi přibližně řezat a kolik budu mít plátů. Řežeme ostrým zubatým dlouhým nožem.

Dort můžeme plnit buď každou stranu jiným krémem. Nebo střídat krémy po patrech. Můžete také upéct každý korpus jiné chutě.

Na horní a tu poslední vrstvu poskládáme odřezky z korpusu. Na levé straně obrázku jsem si jen tak poskládala jak to bude vypadat. A na pravé straně obr. už je to promazané.

Uděláme si punčovinu. Rozdrobíme korpus najemno, přidáme trošku krému nejlépe máslového a marmelády. Uděláme hladkou kaši. Tu rozetřeme doprostřed a nahoře. Vytvarujeme do požadovaného tvaru.

Korpus můžeme nechat vychladit nebo rovnou potřeme celý máslovým krémem a necháme vychladit do druhého dne nebo alespoň 3 a více hodin. Na dobře vychlazený korpus se nám bude i dobře nanášet potahová hmota.

Toto je finální dort knihy. Můžeme teď zdobit jen krémem a ovocem nebo potahovat. Spotřeba hmoty na tak velký dort bude asi kolem 1100g. Já měla hmotu 1800g, aby se mi dobře vyvalovala. Mléčná hmota základní recept zhruba 2,5-3x. Vždy potahování dortu musíme počítat s větším množstvím potahové hmoty, aby se dobře vyvalovala. Já si musela vyválet plát o rozměru 54x38cm. Potáhneme dort a zbytek odřežeme. To můžeme použít na modelaci horních dvou listů a dalších ozdob.

Ovocná kniha, potažená kniha s Einsteinem, potažená kniha na křtiny.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další
články